Biokonsumenci, czyli dalszy ciąg mody na zdrową żywność

Udostępnij

Bez większych problemów można obecnie zaobserwować dowody na to, iż moda jaką stało się zdrowe odżywianie, wciąż rośnie w siłę. Coraz większa liczba osób świadomie decyduje się na zakup żywności, która nie zawiera konserwantów i innych chemicznych dodatków, dbając tym samym o swoje własne zdrowie oraz samopoczucie. W związku z tym, zdrowych produktów poszukujemy już nie tylko w supermarketach czy niewielkich sklepikach, ale również na bazarkach, gdzie bez problemu można spotkać rolników sprzedających swoje plony.

Zdrowa żywność - informacje

Jedno z przeprowadzonych w ostatnim czasie badań dotyczących tego tematu, pozwoliło na podzielenie osób zainteresowanych zdrowym odżywianiem według tego co jest dla nich priorytetem jeśli chodzi o jedzenie.

Największą grupę, stanowiącą aż 53 procent wszystkich respondentów, tworzą biodietetycy, dla których priorytetem jest nabywanie żywności nieprzetworzonej, oczywiście z dobrego źródła. Są to osoby, które w większości uprawiają również jakiś sport, a część z nich stara się na własną rękę przygotowywać swoje posiłki.

jaja wiejskie

Kolejna grupa, stanowiąca 26 procent, to biotradycjonaliści, dla których najważniejsze jest samodzielne przygotowanie smacznych, domowych potraw. Certyfikaty żywności ekologicznej czy też stopień przetworzenia żywności, nie jest dla nich najistotniejszy.

Bionowatorzy natomiast, czyli 13 procent badanych, zazwyczaj spożywają posiłki w restauracjach czy innych lokalach gastronomicznych, które zostają im polecone przez znajomych.

Najbardziej zaangażowani w szerzenie idei zdrowego odżywiania są bioaktywiści, stanowiący 9 procent ankietowanych osób. Starają się oni korzystać wyłącznie z lokalnego jedzenia i tym samym wyrazić swój sprzeciw wobec dużych koncernów.

Co przykuwa naszą uwagę w trakcie zakupów?

Wśród badanych osób najwięcej, bo aż 75 procent respondentów, wskazuje, że podczas robienia zakupów zwraca szczególną uwagę na cenę produktów. Aż 65 procent kupujących sprawdza z kolei kraj ich pochodzenia, a 51 procent markę, która wyprodukowała daną rzecz. Oczywiście liczą się również takie kwestie jak świeżość produktów oraz ich walory smakowe, ale rosnąca liczba naszych rodaków zdaje się również zwracać uwagę na to czy podczas produkcji nie ucierpiało nasze środowisko naturalne.

Osoby ankietowane potwierdziły, że ich zainteresowanie zdrowym odżywianiem bierze się przede wszystkim z chęci zadbania o zdrowie ich samych jak i bliskich im osób. Martwi jedynie fakt, iż taki trend nie przekłada się również na powrót do tradycji wspólnych posiłków przy jednym stole.

zdrowa żywność

Zdrowa żywność - sklep

Z badania wynika również, że niemalże dla połowy respondentów ważne jest miejsce, w którym dokonują oni zakupów, natomiast 34 procent spośród nich sprawdza też certyfikaty produktów.

Większość ankietowanych zazwyczaj robi zakupy tam gdzie ma najbliżej. 55 procent z nich na zakupy chodzi zatem do supermarketów, które zwykle posiadają również działy ze zdrową żywnością. 53 procent badanych kupuje przede wszystkim w znanych im lokalnych sklepach, a 51 procent na bazarach, gdzie znaleźć można zdrową żywność z pewnego źródła. Warto zauważyć przy tym fakt, że tego typu miejsca stają się ponownie bardzo popularne wśród konsumentów.

Osoby decydujące się na kupowanie i spożywanie zdrowego jedzenia zwykle przejawiają jedną z dwóch postaw. Mogą być oni konserwatywni w swoich poglądach, przez co kupują wyłącznie produkty nieprzetworzone, posiadające dodatkowo stosowne certyfikaty. Ale są też osoby z nieco luźniejszym podejściem do tego tematu, w związku z czym są skłonni kupować także produkty gotowe, choć muszą pochodzić one od pewnego producenta.

Chęć zdrowego odżywiania się wpływa także na wzmożoną aktywność tychże osób w kuchni. Aż 69 procent badanych osób potwierdza, że hoduje zioła oraz samodzielnie przygotowuje przetwory. Prawie 45 procent osób piecze własny chleb, a niemalże 40 procent ma swój ogródek warzywny. Niecałe 20 procent respondentów produkuje z kolei swoje własne wędliny.