Sekrety miodu Manuka

Udostępnij

Określenie "miody Manuka" pojawia się coraz częściej, ponieważ jednak ciągle jeszcze jest zagadnieniem mało znanym, niejednokrotnie mamy problemy z odpowiedzią na pytanie o to, które miody można określić tym mianem.

Co ciekawe, problem ten nie dotyczy jedynie Polaków. W roku 2013 w Nowej Zelandii została powołana nawet grupa, która otrzymała rządowe wsparcie, a jej zadanie polegało na określeniu czytelnych kryteriów, jakie miały spełniać produkty pszczele. W lipcu 2014 prace specjalistów przyniosły rezultaty, które można było uznać za satysfakcjonujące, dziś więc możemy stworzyć zrozumiałą definicję miodów Manuka.

Miód z Manuka

Miód Manuka

Wynika z niej, że miody manuka są jednorodne, a więc takie, które pochodzą jedynie z krzewów Manuka i nie zawierają żadnych domieszek, powstają na terenie Nowej Zelandii, a do tego do ich powstania doszło w okresie, który pokrywa się z tym, w którym kwitły krzewy Manuka. Miody te charakteryzują się lekko gorzkim smakiem, który w fachowej literaturze uzyskał miano mineralnego i posiadają silnie aromatyczny zapach. Wypada też podkreślić, że muszą one posiadać składniki aktywne takie, jak MGO. Nietrudno się domyślić, że trudno mówić o miodach Manuka nie wspominając o ich pochodzeniu. Miód ten charakteryzuje pochodzenie rdzenne, co odróżnia go od miodów europejskich.

Bardzo często określenie miód Manuka jest zresztą stosowane zamiennie z terminem „miód z Nowej Zelandii”, choć stosując te drugie należy mieć na uwadze to, że jest dość nieprecyzyjne. W teorii krzewy Manuka znajdują się na terenie całej Nowej Zelandii, w praktyce jednak w centrum naszego zainteresowania powinno znajdować się przede wszystkim wybrzeże Wyspy Północnej i Południowej. Osoby, które zastanawiają się nad źródłami popularności miodów manuka, nie powinny mieć problemu z ich wskazaniem.

właściwości miodu manuka

Miód Manuka - właściwości

Światowa sława miodu tego rodzaju wynika przede wszystkim z charakterystycznych dla niego właściwości antyseptycznych oraz wzmacniających. Miód Manuka znakomicie radzi sobie z drobnoustrojami stanowiącymi poważne zagrożenie dla naszego organizmu i to właśnie ta jego cecha zapewnia mu dzisiejszą popularność. Oczywiście, kluczem do sukcesu jest tu stężenie methylglyoxalu znanego też jako MGO, to właśnie ono przesądza o tym, na ile silne właściwości ma miód.

Oczywiście, MGO znajduje się również w miodach europejskich, warto jednak pamiętać o tym, że o ile, według optymistycznych szacunków, jego wartość to wówczas 10, o tyle w miodach z Nowej Zelandii wynosi ona nawet 550. Miód Manuka często jest uważany za lek, należy jednak mieć na uwadze to, że takie podejście do niego nie jest właściwe.

Miód manuka - jak stosować?

Znacznie bezpieczniej jest więc traktować go jako produkt spożywczy, a to sprawia, że nie dotyczą go zalecenia odnoszące się do dziennego spożycia. Oczywiście, nie oznacza to wcale, że nie możemy korzystać z pewnych zaleceń ogólnych. Te mówią o tym, aby sięgać po dwie lub trzy łyżeczki miodu Manuka, najlepiej przy tym zaserwować go sobie z samego rana, będąc jeszcze na czczo. Często radzi się też, aby wspomniana dawka była dzielona na dwie porcje przyjmowane na 20 minut przed posiłkiem, rano i wieczorem.