Właściwości oleju kokosowego

Udostępnij

Często określa się olej kokosowy jako masło albo tłuszcz kokosowy i składa się on przede wszystkim ze średnio oraz krótko łańcuchowych tłuszczy. Od dawien dawna olej kokosowy znany jest jako substancja, które ma wspomagać odchudzanie oraz będzie regulować metabolizm. W niemal połowie składu oleju znajduje się kwas laurynowy. To substancja, która również będzie zwiększać poziom odporności. Olej pozyskuje się z miąższu orzecha kokosowego, zdrowy będzie w tłoczeniu na zimno.

Olej kokosowy

Olej kokosowy to bardzo popularny w ostatnim czasie środek dietetyczny. Jako pierwszy naturalny olej, który nie będzie powodował tkanki tłuszczowej, a nawet odpowiednio stosowany jest jako zastępstwo za inne tłuszcze i może gwarantować modelowanie naszej sylwetki. Dorosłym proponuje się stosowanie około 3-4 łyżek oleju kokosowego. Najlepiej, by olej był przyjmowany w trakcie posiłku, ponieważ wtedy organizm będzie go najlepiej chłonął.

zastosowanie oleju kokosowego

Olej kokosowy - zastosowanie

Olej kokosowy będzie miał działanie ochronne, antybakteryjne, antygrzybiczne oraz antywirusowe. Dzięki temu już od wieków jest traktowany jako substancja, która ogólnie podnosi odporność. Stosuje się go zarówno jako składnik spożywczy oraz jako dodatek kosmetyczny. Głównymi schorzeniami w jakich będzie pomocny olej kokosowy to bóle zębów, różne osłabienia, kamica nerkowa czy problemy z brakiem witamin.

Olej kokosowy zastosowanie ma również w szeroko pojętej kosmetyce. Wykazuje właściwości nawilżające a także kojące, będzie ma również dobry zapach.

orzech kokosa

ORZECH KOKOSOWY – duży orzech do zgryzienia!

Orzech kokosowy jest potocznie nazywani owocem palmy kokosowej. Naturalne palmy rosną w tropikach i mogą mieć nawet około 30 metrów wysokości. Prawdopodobnie pierwszy raz kokos pojawił się na Filipinach i z tamtego kraju był importowany i przesyłany do dalekich zakątków całego świata. Kokos to roślina, która jest bardzo odporna. Wiemy, że orzech może przepłynąć tysiące kilometrów i rozsiać się na lądzie. Dlatego właśnie spotykamy ten owoc na różnych kontynentach. Nazwa kokos wzięła się prawdopodobnie od słowa hiszpańskiego coco określającego widmo.

Owoc kokosu a więc orzech ma wiele zastosowań. Istnieją naukowcy, którzy uważają że nie jest to tak naprawdę orzech ale pestkowiec. Jest uznawany za jeden z najbardziej cennych orzechów świata. Dzieje się tak dlatego, że znaczną częścią orzecha będzie miąższ, sok oraz olej. Miąższ jest dość mięsisty i ma biały kolor. Po jego wysuszeniu powstanie kopra, która składa się z tłuszczu aż w 70% a do tego z cukru i białka. Najważniejszym elementem miąższu będzie tłuszcz nasycony, który jednak jest dużo lepiej przyswajalny niż składniki mięsne. Sok określony mlekiem czy wodą bierze się z gleby. Woda przemierza drogę przez pień i w ten sposób dostaje się do owocu. W czasie drogi przez pień woda będzie wiele razy filtrowana i dzięki temu nie trzeba się obawiać, że może być ona w jakieś mierze zanieczyszczona. Będzie zawsze wodą, którą wiele osób określa sterylną.