Konsekwencje stosowania diet przez osoby, u których istotnym wyznacznikiem szczęścia jest posiadanie szczupłej, atrakcyjnej sylwetki

Udostępnij

Negatywne informacje oraz nastawienie społeczeństwa i mass mediów wobec nadmiaru masy ciała powodują stygmatyzację i dyskryminację osób z nadwagą/otyłością. Przemysł związany z odchudzaniem podstępnie więc zachęca do stosowania m. in. diet odchudzających i propaguje w ten oto sposób przekonanie, że chudość i szczupłość jest stanem pożądanym w dzisiejszych czasach. Kobiety (głównie kobiety) szukają wówczas pomocy najczęściej w Internecie, czytając blogi, fora, w czasopismach kolorowych, czyli wszędzie tam, gdzie informacje są łatwo dostępne dla każdego człowieka i często sprzeczne z jakimikolwiek zasadami zdrowego żywienia. Ludzie czytający np. opinie/komentarze innych ludzi, którzy przetestowali już daną dietę na własnej skórze myślą sobie: „Skoro im pomogło – z pewnością pomoże i mi”. Niestety tak łatwo to nie działa, ponieważ należy pamiętać, że każdy z nas jest inny i dieta powinna być ustalona dla każdego indywidualnie. Mass media natomiast tak mocno oddziałują na psychikę człowieka, że osoba chcąca zrzucić kilogramy nie szuka pomocy tam, gdzie powinna, czyli u specjalisty – dietetyka/żywieniowca, lecz właśnie najpierw posiłkuje się wiedzą łatwo dostępną w Internecie i gazetach kolorowych oraz np. od znajomych. Na krótką metę być może dieta stosowana przez tę osobę  będzie przynosić korzyści pod względem „lecących” kilogramów, lecz skutki jej stosowania na dłuższą metę mogą „odbić się” niekorzystnie na zdrowiu pacjenta. Osoby chcące zrzucić kilogramy, by poprawić swoją sylwetkę (ale i zdrowie, bo przecież najważniejszym pożytkiem zgubienia zbędnych kilogramów jest poprawa zdrowia) powinny wiedzieć, że najwłaściwszą osobą, która pomoże im przebyć tę drogę od początku do końca powinien być dietetyk. To on na podstawie precyzyjnie przeprowadzonego wywiadu z pacjentem ustala idealną, prawidłowo zbilansowaną dietę, opartą o aktualne zasady żywienia człowieka. Taka dieta dostarcza organizmowi niezbędne do życia składniki: węglowodany, białko, tłuszcze, witaminy, makro- i mikroelementy oraz inne substancje bioaktywne. To dietetyk po przeprowadzeniu rozmowy z pacjentem wie, ile potrzebuje tych składników jego organizm i w jakich mają się one zawierać proporcjach. Dba także o urozmaicony skład jedzenia. Dieta ustalona przez specjalistę od spraw żywienia powinna być tak skomponowana i doprecyzowana, by zaspokajała wszystkie potrzeby organizmu i by przy jej stosowaniu prawidłowo zachodziły wszystkie w ludzkim ciele fizjologiczne procesy oraz by narządy pracowały poprawnie. Diety internetowe i czasopismowe niestety często nie mają swoich korzystnych potwierdzeń w badaniach, dlatego w wielu przypadkach zdarzyć się może, że zastosowana dieta może być niedoborowa – więc zagrażająca zdrowiu i życiu człowieka. Odchudzając się na własną rękę narażamy organizm na powstanie deficytów składników pokarmowych i dieta może nie pokrywać zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki wymienione powyżej.

Podsumowując, po optymalną dietę należy zgłosić się do dietetyka, by uniknąć takich konsekwencji jak:

- stany niedoborowe mogące doprowadzić do niedożywienia i wychudzenia

- zaburzona fizjologia (zaburzona praca organów, zaburzone reakcje zachodzące w organizmie oraz zaburzone zachodzenie procesów = zły stan organizmu)

Warto podkreślić, że uporczywe trzymanie się diet proponowanych przez mass media może w rezultacie prowadzić do niedowagi, a nawet anoreksji, ponieważ z każdym zgubionym kilogramem człowiek ma „chęć” na kolejny kilogram mniej. Młode dziewczyny – nastolatki często są nieświadome tego, że w błyskawicznym tempie można stracić kontrolę nad odchudzaniem i w szybkim czasie zachorować na któreś z zaburzeń odżywiania – anoreksję czy bulimię.