Kasza jaglana

Udostępnij

Kasza jaglana to doskonały wybór żywnościowy – jest ona nie tylko bogata w składniki odżywcze, ale także stanowi podstawę smacznych i sytych dań.

Kasza jaglana

Zanim rozpoczęto masowo uprawiać przeróżne zboża, kasza jaglana królowała w polskiej kuchni. Obecnie jednak, przeżywa swoją drugą młodość, co zawdzięcza trendom dotyczącym zdrowego stylu życia.

Kasza jaglana – właściwości

1. Oczyszcza organizm

Do godnych uwagi właściwości kaszy jaglanej zaliczyć możemy: usuwanie toksycznych produktów metabolizmu czy regulacja gospodarki kwasowo-zasadowej. Na kaszy jaglanej oparta została jedna z kilkudniowych terapii oczyszczających, w której jedynym dozwolonym produktem jest właśnie kasza.

2. Poprawia stan skóry, włosów i paznokci

Kasza jaglana to także rezerwuar krzemionki, która odpowiada za elastyczność skóry i odpowiednie odżywianie włosów. Co więcej – wykazuje ona pozytywny wpływ na nasze kości, a w tym również i nasze zęby.

3. Nie zawiera glutenu

Chociaż specjalnie przygotowane diety niezawierające glutenu doskonale znane są chorym na celiakię czy uczulonym na gluten, to obecnie stają się także coraz bardziej popularne wśród ludzi, którzy po prostu cenią sobie zdrowe odżywianie. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dlatego może stanowić doskonały element zdrowego menu.

4. Chroni przed wieloma chorobami

Ochronny dla naszego organizmu charakter kaszy jaglanej zaobserwować można w przypadku chorób układu pokarmowego, układu sercowo-naczyniowego, a także – nowotworów. Wynika to z faktu, że kasza zawiera w sobie ogromne ilości przeciwutleniaczy, które minimalizują –szkodliwe i stymulujące starzenie – wolne rodniki.

Ponadto, kasza jaglana jest doskonałym źródłem tryptofanu – aminokwasu egzogennego, który musi zostać przyjęty razem z posiłkiem. Aminokwas wykazuje działanie antydepresyjne, a także doskonale poprawia nastrój i ułatwia relaksację.

kasza jaglana

5. Poprawia nastrój

W kaszy jaglanej znajdziemy także magnez i witaminy z grupy B, które nie tylko pomagają regulować poziomy cholesterolu we krwi, ale także odgrywają istotną rolę w zakresie układu nerwowego – powodują lepsze samopoczucie i niwelują negatywny wpływ stresu.

Kasza jaglana – jak gotować?

Właściwe ugotowanie kaszy jaglanej jest stosunkowo łatwe – największym problemem jest goryczka, która niewypłukana, może negatywnie wpływać na smak kaszy. Samą kaszę powinno się przepłukać kilkukrotnie, najlepiej na sitku, posługując się zimną oraz ciepłą wodą. Po przepłukaniu, kaszę możemy umieścić w garnku i zalać wodą, a następnie przystąpić do gotowania – pod przykryciem i bez mieszania.

Kasza jaglana – przepisy

Kasza jaglana jest jednym z tych składników, które doskonale sprawdzają się zarówno w potrawach słonych, jak i słodkich – warto więc dać jej szansę w swojej kuchni.

1. Zamiast owsianki

Kasza jaglana może być wspaniałym zamiennikiem płatków owsianych w owsiance – przepis jest bardzo łatwy – polega na zmieszaniu ze sobą ulubionych owoców, ugotowanej kaszy i zalaniu mieszanki mlekiem roślinnym.  Owsianka z kaszy wyśmienicie smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło.

2. Tarta z kaszy jaglanej

Tarta z kaszy jaglanej to kolejny prosty, a zarazem świetny przepis. Aby uzyskać tartę, należy do kaszy jaglanej dodać kilka łyżek mąki kukurydzianej oraz jajko, a następnie ze składników uformować ciasto. Sprawa dodatków to kwestia indywidualna, natomiast jedno jest pewne – kasza jaglana sprawi, że Twoja tarta będzie pyszna i zdrowa.

3. Pasta z kaszy jaglanej

Całym sekretem do  pasty z kaszy jaglanej jest odpowiedni dobór składników, oraz należyte ich zmiksowanie do postaci gładkiej masy. Przykładowymi  dodatkami mogą być: zioła, jajka, szpinak czy nawet ryby. Pasta z kaszy jaglanej jest świetnym smarowidłem.

4. Kotlety z kaszy jaglanej

Kotlety z kaszy jaglanej są idealnym kompromisem dla osób, które nie jadają mięsa, a które mają chęć na zjedzenie kotletów. Konsystencja kaszy pozwala na formowanie w zasadzie dowolnych kształtów, które z dodatkiem innych składników – jak chociażby pieczarki – mogą stworzyć przepyszne pulpety czy kotleciki. Naturalnie, podczas klejenia należy dodać jajko, które zapobiegnie rozpadaniu się kotletów.