Imbir występuje w ponad 140 odmianach. W Europie najbardziej znany jest imbir lekarski. Wykorzystuje się do zarówno w formie przyprawy jak również jako lekarstwo oraz środek wspomagający proces odchudzania.
Wiele domowych metod leczenia opiera się na wykorzystywaniu właściwości imbiru. Herbata lub woda z imbirem osiąga dobre rezultaty w leczeniu przeziębienia. Imbir można dodawać także do piwa, wina lub potraw. Posiada on wartości, które wpływają rozgrzewająco na organizm.
Imbir: właściwości
Skład imbiru to przede wszystkim: olejek eteryczny, gingerol oraz zinferon, co stanowi definicję jego możliwości leczniczych. Można stosować go jako pomoc w leczeniu:
- przeziębień, tutaj kluczowe są jego właściwości bakteriobójcze i działanie przeciwzapalne;
- schorzeń związanych ze stawami, można wykorzystywać go w masażu, ma działanie przeciwbólowe;
- nudności, pomocny także dla cierpiących z powodu choroby lokomocyjnej;
- zmniejszeniu bóli miesiączkowych;
- kłopotów ze skupieniem uwagi;
- problemów trawiennych;
- imbir pozytywnie wpływa na układ krążenia;
Regularne spożywanie imbiru ma dobry wpływ na zdrowie człowieka. Jednak nie może on stanowić jedynego środka leczniczego. Może za to występować w postaci uzupełniającej dietę i profilaktycznej. Każda choroba wymaga konsultacji z lekarzem, który dobierze odpowiednią metodę leczenia.
Imbir - zastosowanie
Jaki imbir: marynowany, korzeń czy w proszku?
Imbir marynowany to świetny dodatek do dań kuchni orientalnej. W przypadku sushi ma on za zadanie "resetować" kubki smakowe przez skosztowaniem kolejnego kawałka. Imbir mielony to z kolei przyprawa, która ma rozmaite zastosowanie w kuchni. Można używać go do sosów, zup, ale także do wypieków. Aromat imbirowy jest niezwykle intensywny.
Do walki z przeziębieniem oraz wspomagania kuracji odchudzającej, nada się korzeń imbiru. Świeża postać tej rośliny również nadaje się jako dodatek do gotowanych potraw, a także napojów. Dodanie świeżego imbiru do herbaty działa silnie bakteriobójczo i przeciwzapalnie. Można go również obrać i ssać jego kawałki, ma działanie podobne jak tabletki do ssania.
Imbir - przepisy
Imbir to roślina, która charakteryzuje się bardzo intensywnym aromatem. Może być dodawany do dań i napojów, ale można także użyć go jako dodatku do świeżo wyciskanych soków oraz zdrowych koktajli. To propozycja między innymi dla osób będących na diecie. Smak imbiru świetnie współgra z owocami i warzywami takimi jak:
- ananas;
- cytryna;
- szpinak;
- świeży ogórek;
- natka pietruszki oraz jej korzeń (w przypadku kremowych zup);
- jarmuż;
- banan;
- kiwi;
- cytryna i inne cytrusy;
- maliny.
Zdrowy napój na bazie warzyw lub owoców oraz imbiru można przygotować niezwykle szybko. Przepisem, który szczególnie zasługuje na uwagę jest koktajl z imbiru i ananasa. Wystarczy jedynie obrać ananasa i wrzucić go do blendera, skropić cytryną, dodać miód, lód i szczyptę mielonego imbiru albo niewielką ilość (plasterek) jego świeżej formy aby uzyskać smakowity i zdrowy napój.
Komentarze (0)