Dieta Paleo

Udostępnij

Dieta paleo dr Lorena Cordaina, to najpopularniejsza w tej chwili dieta odchudzająca, która swymi korzeniami sięga prehistorii. Jej podstawą  jest mięso i ryby. Sprawdź, jak wygląda jadłospis w diecie paleo.
Dieta paleo pozwala jeść wszystkie chude mięsa, ryby i owoce morza, a także wszystkie owoce i niezawierające skrobi warzywa. Natomiast wskazane jest w niej unikanie zbóż, roślin strączkowych, nabiału, produktów przetworzonych oraz cukru. 

Jadłospis w diecie paleo powinien być układany tak, by zawierał:

Przede wszystkim stosunkowo dużą ilość białka zwierzęcego w porównaniu z typową dietą odchudzającą.
Oprócz tego dobre węglowodany z owoców i warzyw, ale nie ze zbóż. Również warto aby znalazły się w nim węglowodany z bogatych w skrobię bulw oraz dużo błonnika z ubogich w skrobię owoców i warzyw. Zawierać powinien raczej miarkowaną ilość tłuszczu, z przewagą tych dobrych, do których należą jednonienasycone i wielonienasycone oraz niemal w równych ilościach tłuszcze omega-3 i omega-6. Ważnymi składnikami są także wyroby o wysokiej zawartości potasu, ale niskiej zawartości sodu. Dodatkowo także produkty o niskim ładunku zasadowym oraz te bogate w witaminy i minerały, które przynoszą wiele korzyści.

Dieta paleo - przepisy 


Dieta paleo: przykładowy jadłospis

Dzień pierwszy

Śniadanie:
-Sałatka z jabłka, marchewki i łyżki rodzynek,
-2 jajka na miękko,
-Herbata lub kawa bezkofeinowa

II Śniadanie:
-Sałatka z tuńczyka, pomidorów i cebuli ze szczypiorkiem,
-Garść migdałów,
-Woda mineralna

Obiadokolacja:
-Surówka z dowolnych warzyw lub czysta zupa jarzynowa, lecz koniecznie bez ziemniaków,
-Grillowana pierś indyka bez skóry,
-Warzywa gotowane na parze, jak np: brokuły, marchew, kalafior, czy szparagi, bowiem w tej kwestii wybór jest dowolny, 
-Kiwi i mandarynki lub kiść winogron,
-Do picia woda z cytryną

Przekąski:
-Do wyboru: seler naciowy, marchewka, orzechy włoskie, grillowany łosoś lub suszone morele

sąłatka z tuńczyka

Dzień drugi

Śniadanie:
-Plaster chudej wołowiny lub kawałek chudej kiełbasy z dziczyzny,
-Gruszka albo śliwki,
-Filiżanka kawy lub herbaty bezkofeinowej 

II śniadanie:
-Awokado faszerowane krewetkami,
-Świeże lub mrożone maliny, jeżyny albo wiśnie,
-Woda mineralna

Obiadokolacja:
-Sałata z oliwkami
-Dorsz albo inna ryba morska pieczona w folii,
-Pieczarki lub inne grzyby duszone z cebulą na oliwie,
-Pieczone jabłka z orzechami
-Woda z cytryną lub kieliszek białego wina

Przekąski:
Do wyboru: jajka gotowane na twardo, dowolne niesolone orzechy, korzeń selera pokrojony w słupki lub pomidory

Dieta paleo: podstawą są białka

Dieta paleo jest przede wszystkim wysokobiałkowa, więc doskonale nadawać się przy niej będą zarówno wciąż dość egzotyczne dla wielu owoce morza np. małże, omułki, kraby, krewetki, jak i całkiem swojskie mięsa, do których należą chociażby befsztyk z polędwicy, chuda wołowina, wieprzowina czy drób kojarzony z piersią z indyka i kurczaka bez skóry. Mogą to być także podroby jak wątróbka drobiowa lub wołowa, grasica wołowa, móżdżek, czy też serce wołowe. Nie wolno zapomnieć także o rybach. Halibut i tuńczyk mogą sprawdzić się doskonale. Również jajka, choć nie należą do produktów wysokobiałkowych, mogą być spokojnie spożywane, a szczególnie te z wyższą zawartością kwasów  omega-3.

Należycie prowadząc przedstawioną dietę i konsumując właściwe produkty, można odnieść sukces i schudnąć bez większego wysiłku, zachowując przy tym energię i zdrowie. 

Komentarze (0)

Zostaw komentarz