Jak pozbyć się kilogramów, stosując dietę Low Carb?

Udostępnij

Dieta Low Carb zawiera ograniczoną ilość węglowodanów a zwiększoną ilość tłuszczu i białka. Charakteryzują ją przejrzyste zasady, których przestrzeganie powoduje spalanie tkanki tłuszczowej.

Co należy spożywać na diecie Low Carb?

Węglowodany są głównym źródłem energii, szczególnie dla mózgu. Są one magazynowane w mięśniach w postaci glikogenu i wykorzystywane podczas intensywnego wysiłku. Niskie spożycie węglowodanów wprowadza organizm w stan ketozy, w którym podstawowym źródłem energii dla wszystkich komórek organizmu są ciała ketonowe — produkty metabolizmu tłuszczu, a nie glukoza, która jest produktem metabolizmu węglowodanów.

Źródłem węglowodanów w diecie Low Carb powinny być produkty o niskim indeksie glikemicznym takie jak kasze, ryż brązowy, warzywa oraz pełnoziarniste pieczywo.

Największe znaczenie w diecie Low Carb ma spożywanie odpowiednich i we właściwej ilości tłuszczów, które powinny stanowić od 25 do 45 proc dziennej kaloryczności w postaci olei roślinnych, ryb morskich, orzechów i nasion. Dobrze również, aby organizm otrzymywał także tłuszcze nasycone, takie jak smalec wieprzowy, masło, czy żółtka jaj. Równie istotne są białka, których źródło powinno stanowić mięso, jaja, ryby i nabiał. Bardzo duże znaczenie ma również dostarczenie sobie witamin, minerałów i błonnika w postaci warzyw.

Do najbardziej wskazanych jarzyn na diecie Low Carb należą: kalafior, sałata, papryka, cukinia, grzyby, szpinak, szparagi i brokuły.

Zalety diety Low Carb

Do zalet diety Low Carb zaliczamy przede wszystkim:

  • dużą skuteczność w obniżeniu masy ciała,
  • pozytywny wpływ na unormowanie poziomu cukru oraz insuliny we krwi,
  • wysoki poziom sytości, jaki zapewniają spożywane produkty,
  • korzystny wpływ na poziom lipidów we krwi zmniejszający ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • mniej stanów zapalnych występujących w organizmie.

Wady diety Low Carb

Dieta Low Carb stanowi dobre rozwiązanie zarówno dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, jak i dla cierpiących na cukrzycę, dla których istotne jest ustabilizowanie poziomu cukru we krwi. Jednakże dieta Low Carb ma również wady. Na początku jej stosowania odczuwalny może być spadek poziomu energii. Jeśli pojawią się u nas za jej przyczyną niedobory włókna pokarmowego, możemy mieć zaparcia. Są też osoby na diecie niskowęglowodanowej, u których mogą wystąpić zaburzenia hormonalne, np. redukcja poziomu testosteronu i wzrost poziomu kortyzolu, a także zaburzenia pracy tarczycy.

Artykuł partnera

Komentarze (0)

Zostaw komentarz