Przechowywanie soku z wyciskarki wolnoobrotowej

Udostępnij

Sezon owocowy zbliża się wielkimi krokami. Warto skorzystać z darów natury i zainteresować się przyrządzaniem soków z ulubionych warzyw i owoców. Wystarczy tylko posiadać wyciskarkę wolnoobrotową i kilka minut wolnego czasu, by móc zrobić świetne i zdrowe soczki, które będą świetnym źródłem witamin. Co zrobić, gdy nie damy rady wypić soku od razu? W takiej sytuacji należy dowiedzieć się tego, jak je przechowywać.

Wpływ wyciskarki na trwałość soku

Wyciskarki do soku to bardzo popularne urządzenia. Coraz więcej osób przykłada wagę do zdrowego odżywiania i odchodzą od pełnych cukru, sztucznych napojów. Zamiast tego wybierają pełne witamin soki i koktajle z sezonowych warzyw i owoców. Samodzielne przyrządzanie soków pozwala na pełną kontrolę nad zastosowanymi składnikami. Wolnoobrotowa wyciskarka jest znakomita do robienia soków, gdyż miażdży powoli warzywa i owoce, nie nagrzewając ich, dzięki czemu nie dochodzi do natlenienia, spienienia i rozwarstwienia soku. Dzięki temu wartość odżywcza napoju jest znacznie wyższa niż z blendera czy sokowirówki. Rodzaj wyciskarki do owoców ma duży wpływ na jakość soku i to, ile zawiera on składników odżywczych. Warto wybrać urządzenie o jak najlepszych parametrach. Jednocześnie należy pamiętać, że wyciskarka nie ma wpływu na trwałość uzyskanego soku - ta zależy od jakości owoców i tego, w jaki sposób napój jest przechowywany.

Gdzie i w jaki sposób przechowywać domowe soki?

Soki dłużej zachowają świeżość, gdy będą przechowywane w lodówce. Im mniejsza temperatura, tym lepiej. Dopiero co wyciśnięty sok może przeleżeć w lodówce nawet 72 godziny. W przypadku, gdy nie mamy dostępu do lodówki, należy umieścić sok w najchłodniejszym możliwym miejscu i spożyć go w ciągu 24 godzin. Najdłużej trzymają się cytrusy, nieco mniej inne owoce, jak jabłka, gruszki i truskawki.

Sok najlepiej przechowywać w szklanym naczyniu. Plastik może bowiem wydzielać toksyny, a metal jest podatny na reakcje chemiczne, które mogą powstać, gdy będzie miał styczność z sokiem z owoców. Szkło należy dokładnie umyć i wysuszyć, a dopiero później przelać do niego sok z wyciskarki. Pojemnik trzeba szczelnie zamknąć, by nie dostawało się do niej powietrze. 

Bardzo istotna jest pojemność opakowań, do których wlewamy sok. Musimy pamiętać, że dobrze jest, gdy sok wypełnia całą ilość butelki. Im mniej powietrza w środku, tym później się zepsują. Małe opakowania mają także tę zaletę, że szybciej je opróżnimy, przez co sok z pewnością się nie zepsuje.

Pasteryzować czy mrozić - oto jest pytanie

Soki można przechowywać przez dłużej niż 72 godziny. Można je zamrozić i później w dowolnym momencie rozmrozić i spożyć. Jest to bardzo wygodne, choć mało praktyczne, gdyż zazwyczaj w zamrażarce nie ma zbyt wiele miejsca. Dużo lepszym pomysłem jest pasteryzacja. W tym celu należy wziąć garnek, ułożyć na jego dnie ścierkę i wypełnić go wodą. Do środka należy włożyć słoiczki i gotować przez około 20 minut. Po wyjęciu słoików z wody należy czekać, aż ostygną. Tak zapasteryzowane napoje można spożywać nawet kilka miesięcy po przygotowaniu.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz