Przygotowywane zazwyczaj potrawy już ci się znudziły? Masz ochotę wypróbować nowych przepisów, ale nie chcesz spędzać w kuchni całego dnia? Poznaj nowe pomysły na proste w wykonaniu, a zarazem wykwintne dania, które podbiją serca wszystkich domowników oraz gości!
Kotlety mielone w innej odsłonie
Wykwintne dania z mięsa mielonego? Jak najbardziej! W wielu domach klasyczne mielone, cyklicznie pojawiają się na rodzinnym stole. Są lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych, a ich przygotowanie nie jest czasochłonne. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich oryginalnymi mielonymi, nadziej je farszem, który nada daniu zupełnie nowego smaku i sprawi, że mięso po usmażeniu pozostanie soczyste. Do środka kulki mięsnej można włożyć podsmażone pieczarki z cebulką i pietruszką, starty lub drobno pokrojony ser żółty, kawałki boczku, gotowane warzywa a nawet suszone śliwki węgierki, co nada tej prostej potrawie fantastycznego aromatu. Jeśli z przygotowania potrawy zostaną nam pieczarki, obierzmy je, obsmażmy na patelni wraz z odrobiną cebulki i wody. Dobrym pomysłem będzie zagęszczenie grzybów, do czego warto wykorzystać gotowy sos, np. Sos pieczarkowy WINIARY, z pomocą którego szybko przygotujemy znakomity, gęsty dodatek do nadziewanych kotletów mielonych.
Kurczak z soczystym ananasem? Pycha!
Jeśli masz ochotę zrobić obiad na słodko, przygotuj pierś kurczaka z kawałkami kolorowej papryki i ananasa. Zamarynowane w sosie sojowym z dodatkiem czosnku, oleju i przypraw mięso, nabierze pysznego smaku przypominającego dania kuchni azjatyckiej. Podczas przygotowywania potrawy, warto najpierw wszystkie składniki obsmażać osobno i połączyć je dopiero pod koniec przyrządzania, zagęszczając powstały podczas smażenia sos odrobiną mąki. Kurczaka z soczystym ananasem i chrupiącymi kawałkami papryki podawaj z ryżem lub chińskim makaronem, krótko podsmażonym na patelni. Ten lekki i pożywny obiad na słodko, ma ogromne szanse stać się jedną z ulubionych potraw całej rodziny!
Schabowy z niespodzianką
Z ładnej sztuki schabowego można przygotować różne wykwintne dania, idealne na niedzielny lub uroczysty obiad. Jednak chyba najpopularniejszą potrawą z tej części wieprzowiny jest tradycyjny schabowy otoczony złocistą, chrupiącą panierką. Jednak jego smak można jeszcze bardziej urozmaicić, gdy przed panierowaniem przełożymy przez niego bardzo cienki plaster boczku wędzonego. Warto pamiętać, by takiego schabowego nie doprawiać zbyt mocno, ponieważ podczas smażenia przejmie on większość składników z otaczającego go mięsnego plasterka. Rozbity schab wystarczy jedynie lekko posolić. Boczek powinien być cieniutki, bo wtedy będzie dobrze przylegał do mięsa podczas panierowania, a po obsmażeniu stanie się zupełnie niewidoczny. Schab w tej wersji jest bardzo aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i gotowaną kapustą.
Łosoś – król stołu
Delikatne mięso łatwo się opieka, smaży lub gotuje na parze. Uniwersalne zastosowanie sprawia, że bez trudu przygotujemy z udziałem tej ryby zarówno rodzinny obiad, jak i wykwintne dania dla gości. Najbardziej soczysty i aromatyczny łosoś udaje się jednak wtedy, gdy podzielony na pasy filet ze skórą szybko obsmażymy na patelni z odrobiną masła klarowanego. Przyprawionego odrobiną białego pieprzu i soli łososia najlepiej podawać w towarzystwie zielonych warzyw, np. gotowanych szparagów, brukselki, fasolki szparagowej. Świetnym dodatkiem są świeże, młode ziemniaczki z wody. Do ryby warto przygotować sos, który podkreśli smak całej potrawy. Charakterystyczny smak łososia doskonale uwydatni sos koperkowy przygotowany na bulionie i z dodatkiem soku cytrynowego. Jego koperkowo-cytrynowy smak idealnie pasuje zarówno do ryby jak i ułożonych na talerzu dodatków.
Rutyna w kuchni? Możesz o niej zapomnieć! Niezależnie od tego, czy przygotowujesz obiad na słodko, czy w wersji wytrawnej, Umiejętne łączenie składników i kilka nowych kulinarnych pomysłów z pewnością pomogą ci zaskoczyć rodzinę lub gości oryginalnym smakiem wykwintnych dań!
Artykuł partnera
Komentarze (0)