Witamina C z dzikiej róży

Udostępnij

Witamina C (czyli kwas askorbinowy) ma bardzo wszechstronne zastosowanie. Wykorzystywana jest przede wszystkim w medycynie, a od kilku lat coraz częściej korzysta z niej także przemysł kosmetyczny.

Właściwości witaminy C

Witamina C jest związkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W jej obecności zachodzi wiele bardzo ważnych procesów. Obecność kwasu askorbinowego sprawia, że organizm o wiele lepiej wchłania i wykorzystuje dostarczane razem z pożywieniem żelazo. Witamina C wzmacnia oraz uszczelnia naczynia krwionośne. O jej niedoborach może więc świadczyć skłonność do powstawania siniaków, krwawienia dziąseł czy krwotoków. Witamina ta hamuje także proces utleniania się LDL – frakcji cholesterolu, której nadmiar przyczynia się do powstawania zmian miażdżycowych. W efekcie dochodzi do zmniejszenia się zmian miażdżycowych. Najnowsze badania prowadzone nad kwasem askorbinowym wykazały, że jest on związkiem, który reguluje ciśnienie tętnicze krwi. O prawidłową podaż witaminy C powinny więc zadbać osoby, które chcą zmniejszyć ryzyko rozwoju nadciśnienia oraz osoby, które już borykają się z tą dolegliwością. Przypuszczalnie też witamina C zmniejsza ryzyko udaru mózgu. Źródłem witaminy są niektóre owoce i warzywa. Wśród owoców prawdziwym rekordzistą jest dzika róża. W 100 gramach tych owoców jest od 250 do 800 mg witaminy C.

Dzika róża: właściwości

Odmiany dzikiej róży bardzo chętnie wykorzystywane są w leczeniu różnych dolegliwości. Surowcem zielarskim są kwiaty oraz owoce. Już wspomnieliśmy, że dzika róża jest wyjątkowo bogata w witaminę C. Po raz pierwszy właściwości lecznicze tej rośliny wykorzystywał żyjący w III wieku przed naszą erą Hipokrates. W czasach nowożytnych zalety dzikiej róży zostały docenione podczas II wojny światowej. W trakcie wojny rząd Wielkiej Brytanii w celu zapobiegnięcia znacznych niedoborów witaminy C u mieszkańców zarządził narodowe zbieranie owoców dzikiej róży. Współcześnie prowadzone badania potwierdzają, że owoce dzikiej róży mają wiele właściwości zdrowotnych. Używa się ich dzisiaj nie tylko do przygotowywania leczniczych naparów, ale także zawierających bardzo duże ilości witaminy C soków, marmolad czy dżemów. Aby zaspokoić dziennie zapotrzebowanie na witaminę C wystarczą 1- 3 owoce. W sklepach ze zdrową żywnością już od pewnego czasu można kupić suplementy diety, które zawierają naturalną, pozyskaną z owoców dzikiej róży witaminę C.

Czy warto ją kupić?

Preparaty zawierające witaminę C z dzikiej róży (na przykład ten proponowany przez sklep SwissPharma)  zawierają wyłącznie witaminę C. W ich składzie nie znajdziemy żadnych stabilizatorów, sztucznych barwników, konserwantów. Preparaty te nie zawierają także stearynianu magnezu. Są więc w pełni naturalne i bezpieczne. Witamina C z dzikiej róży ma postać proszku. Owoce dzikiej róży, z których przygotowywany został ekstrakt pochodzą z ekologicznych, certyfikowanych plantacji. Decydując się na stosowanie suplementu zawierającego witaminę C pochodzącą z dzikiej róży należy pamiętać, że ginie ona pod wpływem wysokiej temperatury. Do przygotowania pełnego witaminy napoju należy użyć wody, której temperatura nie przekracza 40 stopni Celsjusza. Do opakowania dołączona jest miarka ułatwiająca odmierzenie preparatu.

Komentarze (0)

Zostaw komentarz